Kali nie aku wat kuih "tart nenas" plaks... slalu nyer kuih nie owang akn wat time dah nak dekat raye kan... hihi.. sesaje wat kelainan sket... wat kuih tart nenas nie pown sbb utk barang hantaran pertunangan kakak aku nnt (24/4/2011 bersamaan ari ahad)... aikkk..??? lambt lg kan... hihi.. prepair awl-2.. nnt x la kelam kabot kan.... kehkehkeh...
"TART NENAS"
Bahan-2nya :-
( utk 200 biji )
* 1kg tepung gandum *
* 2-1/2 butter (1 ketul = 250g, biarkan pada suhu bilik) *
* 4 kuning telur + 1 putih telur *
* 1 sudu pewarna hijau (warna ekot cita rasa anda sendiri). *
* Jem nenas (masa nak buat jem tu.. nenas ni seeloknya diparut.. ini supaya hasilnya akan jadi bertali-tali, iaitu berserat maka.. kuih tart tu nanti bila makan. taklah pecah berderai) *
* 2-1/2 butter (1 ketul = 250g, biarkan pada suhu bilik) *
* 4 kuning telur + 1 putih telur *
* 1 sudu pewarna hijau (warna ekot cita rasa anda sendiri). *
* Jem nenas (masa nak buat jem tu.. nenas ni seeloknya diparut.. ini supaya hasilnya akan jadi bertali-tali, iaitu berserat maka.. kuih tart tu nanti bila makan. taklah pecah berderai) *
* Sedikit bunga cengkih (utk perhiasan) *
Cara-2nya :-
* Tepung dan butter digaul hingga sebati. Dah sebati.. ketepikan.
* Ambil telur (kuning dan putih), campurkan pewarna hijau.. pukul sedikit (4.. 5.. kali kacau jer.. tak perlu sampai kembang.. just nak satukan pewarna jer).
* Masukkan telur kedalam tepung tadi dan uli lagi hingga sebati.. dan doh menjadi lembut.
* Ambil jem nenas, ambil doh (besar sedikit dari jem nenas tadi).. masukkan jem ke dalam doh (seperti buat kuih onde-onde).. bentukkan lonjong sikit dan bolehlah digunting (sepit) menjadi bentuk nenas.
* Utk lebih cantik sematkan bunga cengkih di bahagian ats tart nenas utk d jd kan tangkai.
* Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit.
***
sebelum dan selepas masak
(yg penting ekot style kowang sendiri yeah)
Selamat mencuba.
Pula/san : hope majlis pertunangan minggu depan berjalan dgn lancar...
AMIN... =)
0 Ngutukan n Pujian::
Post a Comment